Udvardy György érsek atya áldotta meg a teljes felújításon átesett Szent Márton-kápolnát a Somló-hegyen augusztus 27-én vasárnap.

A somlószőlősi plébánia filíájaként a dobai egyházközséghez tartozó kápolna a környező kis települések közös imahelye, amely most a Magyar Falu Program, a Veszprémi Érsekség támogatásával, valamint a somlóhegyi szőlősgazdák és a hívek nagylelkű adományaiból újulhatott meg.

Udvardy György érsek mutatott be szentmisét Németh József plébánossal és Deák Ákos Ervin ny. plébánossal.

Érsek atya a prédikáció kezdetén az evangélium kapcsán elmondta, hogy az Egyház felteszi a kérdést ezen a vasárnapon, hát ti mit mondotok, ki vagyok. Nem elbizonytalanítani akar, nem azért, mert új választ akar, hanem azért, mert meg akar erősíteni bennünket abban, hogy halljuk meg, amit keresztségünkben megvallottunk, amit életünkkel szeretnénk napról napra megtenni.  Jézus Krisztus, az Isten fia, az életem ura, a döntésem alapja, vágyaim, reményemnek az oka, mindennapi életem eseményeinek az ura, irányítója. Erősíteni, bátorítani akar bennünket, ez a mai evangélium a személyes hitvallásban.

A személyes hitvallás azért is fontos, mert nagyon nagy jelentősége van az ősöknek, akár azoknak az ősöknek, akik ezt a kápolnát megálmodták, idejöttek, imádkoztak, áldozatot hoztak érte. Milyen jó, hogy ők ezt megtették. Milyen jó, hogy az ő életükből fakad bizonyos szempontból a mi életünk. Milyen jó, hogy a hitüket átadták számunkra. 

– Egyházunk tanítását jól ismerjük, ehhez ragaszkodjunk, és ebből fakadóan fogalmazzuk meg mindennapi életünk kérdéseire azt a választ, amivel meg tudjuk vallani, igen, te vagy Krisztus, az élő Isten Fia. – mondta a főpásztor.

Zárásként érsek atya hangsúlyozta: Jézus evangéliuma, még ha súlyosan is érint bennünket, sosem akar elnyomni, megijeszteni, félelemben tartani, sokkal inkább mindig növelni, mindig gazdagítani akar, távlatokat nyitni számunkra. Így van ez a mai evangéliummal is. Vigyük magunkkal ezt a kérdést, az evangélium mai kérdését, hát te mit mondasz, ki vagyok? És vigyük, hordozzuk szívünkben, ismételjük a választ. Te vagy a Krisztus, te vagy az én Krisztusom, az élő Isten Fia. Hiszek benned, bízom benned, és ragaszkodni akarok hozzád és egyházadhoz.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »