KATTÁRS Veszprémben

2023.09.22., Hírek rovat

Szeptember 28. és október 1. között – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évad támogatásának is köszönhetően – nagyszabású események házigazdája lesz a királynék városa.

A megújult várnegyedben a Veszprémi Főegyházmegye a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságával közösen szervezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS), s ezzel egy időben a Padányi Katolikus Iskola tanáraival karöltve a Pueri Cantores jegyében Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozóra több mint hatszáz fiatalt vár.

Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót a KATTÁRS házigazdája, a Veszprémi Főegyházmegye.

Dr. Udvardy György érsek elmondta, Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódóan ünnepségsorozatot ülünk. Sok olyan rendezvény van, amely város múltját, a jelen értékeit és a jövőjét is hangsúlyozza.

 – Ebből a szempontból is nagy öröm, hogy az idén Veszprémben rendezhetjük meg a KATTÁRS eseményét. A rendezvénysorozat a Püspöki Konferencia kezdeményezésére jött létre, hogy az egyház társadalmi szerepvállalását bemutassa. A KATTÁRS összehívja az ország különböző egyházi közösségeit, intézményeit és szervezeteit, akik a hétköznapi tevékenységeikkel a közjót szolgálják és az evangéliumot hirdetik – kezdte a főegyházmegye érseke.

Az idei Katolikus Társadalmi Napok a város hagyományos Szent Mihály napi eseményeivel, valamint a főszékesegyház védőszentjének liturgikus ünneplésével is összefonódik. Emellett egy nemzetközi ifjúsági kórustalálkozó is része a programnak. A Pueri Cantores jegyében megrendezendő fesztiválon közel 600 fiatal vesz részt, és jelenlétük sok örömet okoz majd a városnak.

A főpásztor kiemelte, a KATTÁRS mottója: „Erősek a reményben”, amelynek több jelentése is van.

 – Komoly jelenségek vesznek körül minket, melyek, úgy tűnik, lehetetlenné teszik a reménykedést. Eljutottunk addig a pontig, amikor úgy véljük, semmi esélye az embernek. A híradások leginkább a negatív történéseket emelik ki, ezek mélyen megérintik az embert, s csupán abban erősítik meg, nincs esély a háborúval, erőszakkal, korrupcióval szemben. Így érzünk, látva a természeti környezetünk pusztulását, az erőforrások igazságtalan felhasználását. Vagy gondolhatunk az egyházban zajló változások, nehézségek okozta küzdelmekre. Könnyű azzal felmentést adni, hogy az egyháznak nem sok esélye van a társadalom felé, sem itthon, sem Európában, de a világban sem. A szociális terület tipikusan ilyen, bármennyi erőfeszítést is teszünk a betegekért, idősekért, soha nem tudunk eleget tenni az elvárásoknak. Ugyanez érvényes a kultúra területén is. A változások emberellenesnek is mondhatóak. Van-e esélye az embernek? Úgy látszik, nincs. Mi most különböző területeken akarjuk megmutatni, hogy a reménytelenség ellenére igenis van esélye az embernek a keresztény reménység bázisán. Az evangéliumra épített remény nemcsak egyszerű reménykedés, hanem hosszútávú és távlati remény, amely arra inspirál, hogy a napi tevékenységeinkhez az örömhírből merítkezzünk, a társadalom és a közjó szolgálatára használjuk. Reméljük, hogy az eseményekre való érdeklődés lehetővé teszi ezeknek a gondolatoknak a megosztását és terjesztését, és hogy a városban megrendezett programok nem versengenek egymással, hanem ugyanazt a közösséget szolgálják – hangsúlyozta az érsek.

Porga Gyula, a KATTÁRS védnöke, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programon keresztül komoly erőfeszítéseket tett az élhetőség és életminőség javítása érdekében. A város vállalta ezt a felelősséget, de a program sikeréhez az érsekség és a város összefogása is kellett. Hatalmas felelősség és elismerés is egyben, hogy a KATTÁRS szervezését is Veszprém kapta meg.

Porga Gyula kifejtette, Veszprém stratégiai célja az, hogy az élhetőség és életminőség terén az európai élmezőnybe tartozzon. A város egyéb paraméterei, mint az épületek állapota, az infrastruktúra és az oktatás minősége is kulcsfontosságú tényezők az élhetőség terén. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni a társadalmi és emberi kapcsolatok jelentőségét sem. Az egymás iránti figyelem, az összetartás és az empátia alapvető fontosságúak a városban, és hozzájárulnak az életminőség javításához.

 – Az EKF és a KATTÁRS az egész nemzeti kultúrának is lehetőséget nyújtanak arra, hogy Európa felé közvetítse a Veszprém és hazánk értékeit és kultúráját. Az egység és közösség erősítése kulcsfontosságú számunkra, a remény és biztonság megteremtésében – zárta gondolatait a városvezető.

Loószné Dömötör Enikő, a KATTÁRS főszervezője, a Veszprémi Érsekség irodavezetője részleteiben kitért a négynapos programkavalkád ismertetésére.

A KATTÁRS, a megújult várnegyedben, nemcsak egy programokkal teli fesztivál, hanem remek alkalom a találkozásra, a közösségépítésre, az egyházi intézmények, közösségek, civil egyesületek bemutatkozására. Tudományos konferenciákat szervezünk, ifjúsági és karitatív szervezetek ismertetik meg a résztvevőkkel, milyen módon tudják a társadalom javát szolgálni, a hit kultúráját bemutatni. Mintegy 27 sátorban ötvennél több szervezetet ismerhetünk meg – fogalmazott a főszervező asszony. – Hit, kultúra, imádság, csend, múlt, család, anyaság, gyermek, gyermeknevelés, fiatalok, egyetemisták, lelkiségek, lelkiprogramok, kommunikáció, segítség, érték, értékőrzés, teremtett világ védelme, erő, remény, idősgondozás, szegénység, rászorultak segítése – ezen vezérelvek alapján állítottuk össze a programjainkat – tudtuk meg.

A KATTÁRS-at szeptember 28. és október 1. között szervezi meg a Veszprémi Főegyházmegye a Vár utcában, a Szentháromság téren, és a várnegyed épületeiben. Az esemény védnökei: Porga Gyula, Veszprém polgármestere és dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

 

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »