A budapesti RÉV szenvedélybeteg-segítő szolgálat vezetője, Tóth Balázs beszélt a családtagoknál kialakult függőségekről, és arról, hogyan kezelik ezt a problémát jellemzően a családtagok.

A legtöbbször kialakuló függőségek az alkohol vagy a drog, valamilyen családon belüli probléma, feszültség, konfliktus miatt alakul ki. Mintegy egymillió alkoholistát tartanak nyilván Magyarországon, valójában ennél is magasabb számról beszélhetünk.

A család egyensúlyra törekszik, és különbözőképpen próbálnak megbirkózni a családtagnál kialakult függőséggel. Be kell látni, hogy a szenvedélybetegség valóban betegség, és nem szabad eltitkolni, és úgy tenni, mintha nem létezne. Akkor lehet a családtagot kigyógyítani belőle, ha hagyjuk, hogy szembenézzen vele, megélje, és ő maga tegye jóvá. Rendszerint el kell érni egy mélypontot, amelyben ő maga jöhet rá, hogy segítségre szorul. Nem oldhatjuk meg a beteg helyett a problémát.

Különböző megoldások lehetnek, egyéni, csoportos terápia, kórházi kezelés.

A rendszerszemlélet szerint első lépésben a családi kapcsolatok működéséről érdemes beszélgetni, lehetőleg megoldani, és a második lépésben lehet a szenvedélybetegséget megszüntetni. Amennyiben a családi problémák továbbra is fennállnak, a rehabilitációról hazatérő családtag visszaeshet.

Keresztény emberként mindannyiunk felelőssége a problémák megszüntetése és a szenvedélybeteg gyógyuláshoz, az emberi méltóságának megéléséhez segítése.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »