A veszprémi egyházmegye papságának könyvkultúrája és könyvállománya a XIX. század elején

A jelen sorokon ismertetendő munka egyháztörténelmi irodalmunkban az egyik első kísérlet egy egész egyházmegye szellemi képének könyveken keresztül történő feltérképezésére. A kötetet két tudós szerzetes, Dr. Hermann Egyed premontrei kanonok és Eberhardt Béla piarista tanár készítette, 1942-ben jelent meg a Veszprémi Egyházmegye múltjából sorozat 8. köteteként.

A munkát Kurbély György a 19. század elején, 1809-től 1821-ig regnáló veszprémi püspök egyik rendelete tette lehetővé. Kinevezésekor Kurbély elhatározta, hogy kiterjedt egyházmegyéjét alaposan meg fogja ismerni, azonban elképzeléseit a napóleoni háborúk keresztül húzták, s csak 1815-ben történt meg beiktatása. Tervét canonica visitatio-k (kánoni látogatások) formájában valósította meg az 1815, 1816, 1817 években, minden évben egyházmegyéjének egy-egy közigazgatási vármegyéjében (Veszprém, Zala, Somogy).

Az egyházlátogatások gondos előkészítés után történtek, amelynek során a kérdéseket előre megküldték a plébániáknak. Az előkészítő rendelkezések egyik része volt, hogy a plébánosok kétféle könyvjegyzéket készítsenek: egyet a plébániai könyvtárról, egyet pedig a személyes tulajdonban lévő könyveikről. Az összeírás természetesen nem lehetett tökéletes. Problémát jelentett például, ha a plébános nem a működési helyén hunyt el. A szerzetesek által működtetett plébánia könyvei pedig nem a plébánia tulajdonai voltak, hanem a területileg illetékes rendházé.

Ezzel együtt a rendelkezés egy páratlan kortörténeti dokumentumot eredményezett. A három éven át tartó vizitációk alatt összeírásra került 210 plébánia és ugyanannyi plébános. Ezekből állította össze Hermann Egyed és Éberhardt Béla tematikus gyűjtésüket, amelyhez hasonló azóta sem készült a veszprémi egyházmegyében. A kétféle jegyzék 14000 művet és kb. 30000 kötetet tartalmazott. A könyv első fele témakörönként csoportosítva tárgyalja a katalogizált műveket. Úgy tűnik, a szerzők a listák sorrendjét fontossági sorrendként is kezelték, az összeírt könyveket a következő szempontok alapján elemezték:

  • Dogmatikai munkák
  • Filozófiai tankönyvek
  • Pasztorális kézikönyvek
  • Biblikus tudományok
  • Egyházjog
  • Egyház történelem
  • Teológiai tudomány történet
  • Nemzeti történet írás
  • Világtörténelem
  • Magyar irodalom
  • Utazási és földrajzi irodalom

A könyv második része tartalmazza a vizitációk során katalogizált könyvek jegyzékeinek felsorolását, Kurbély György könyveinek listáját, valamint a káptalani és a szemináriumi könyvtár állományának kimutatását. A kötet 38562, K4826, 42027 raktári jelzetek alatt kutatható a Veszprémi Érseki Könyvtárban, illetve az interneten is elérhető.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »