Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendhagyó egyházművészeti találkozókat szervezett a Veszprémi Főegyházmegye.

Az érsekség a Balaton legnagyobb hajójának fedélzetén zenés beszélgetésre hívott ismert művészeket, vagy az egyházhoz kötődő együtteseket. A programsorozat utolsó állomásaként a klasszikus zenét népszerűsítő játékos foglalkozásra várták  legkisebbeket. A klasszikus zeneművészet ismert darabjait, és a gyerekek számára könnyen befogadható tételeket játszottak a Bonbon matiné művészei a Szent Miklós hajó fedélzetén. Az interaktív, egy órás foglalkozáson a kicsik és szüleik bepillantást nyerhettek a komolyzene alapjaiba, vagy abba, hogy egy -egy komponista milyen hangszerekkel milyen hangulatokat, érzéseket kívánt megjeleníteni.

A majd két órás ingyenes hajóútra a változékony időjárás ellenére sok család regisztrált. A gyerekek nagyon hálás közönség, mert nagyon őszinték, azonnal fogalmaznak meg kritikát és lelkesednek is, ha élvezik az előadást, ezt mondta el kérdésünkre a fellépő zeneművészek vezetője. A céljuk az, hogy pozitív élményeket társítsanak a fiatalok a komolyzenéhez, így idősebbként könnyebben fogadják majd be azt.

A Főegyházmegye összesen hat hajóutat szervezett meg az Európa Kulturális Fővárosa program évad támogatásával. Részt vett a zenés beszélgetésen Miklósa Erika, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a Főszékesegyház zenei igazgatója, és például a bazilika gyermek és a Padányi iskola ifjúsági kórusai is.  A tervek szerint a főegyházmegye a jövő évben is  szervezne hasonló egyházművészeti találkozókat.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »