„Hallgassanak a fegyverek! Halljuk meg, hogy a népek, az emberek, a gyermekek békéért kiáltanak!” 
 
Ferenc pápa október 27-re böjti és imanapot hirdetett a békéért, amelyhez a Veszprémi Főegyházmegye is csatlakozott. 
 
Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházban délelőtt az ajkai Szent István Király Római Katolikus Iskola tantestületének tagjai szentmisében imádkoztak a békéért, majd a várpalotai Nepomuki Szent János Iskola növendékei és tanárai Dr. Udvardy György érsek atyával ünnepelték az eucharisztiát és kértek békét a világnak a mindenható Istentől.    
A főpásztor szentbeszédében elmondta, hogy az ukrajnai háború mellett most a palesztin és a zsidó nép, pontosabban azon szervezetek között alakult ki konfliktus, akik nem akarják a békét, akik feszültséget, békétlenséget akarnak. Sok ember és sok gyermek meghalt. Százezreknek el kellett menekülnie otthonaikból. „Gondoljuk magunkat a helyzetbe. Egyik napról a másikra nincs otthonod, nincs testvéred, nincsenek szüleid. Óriási fájdalom. Nagyon sok testvérünk így él most, és ezért Ferenc pápa, a Szentatya, Krisztus földi helytartója a mai napra azt kéri tőlünk, hogy imádkozzunk, tartsunk imanapot, engesztelést, mondjunk le valamiről, azon testvéreink javára, akik szenvednek a háború borzalmaitól! Imádkozzunk együtt, hogy mielőbb legyen béke az ő szívükben, mielőbb legyen béke a környezetükben, és mielőbb tudjanak boldogan élni! Jézus arra is tanít bennünket, hogyan kell megbocsátani és bocsánatot kérni. Mi így akarunk most imádkozni a háború áldozataiért, így akarunk imádkozni a békétlenség megszűnéséért, a béke megteremtéséért. Valaki mondhatná közületek, hogy jó, de hát mit számít az én imám? Mit számít az én lemondásom? Semmit. Ami nem igaz. Mert mindannyian nagyon sokat hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a szívünkben és közöttünk béke legyen. Ezt a békét, a kiengesztelődést tudjuk szolgálni.” 
 
 
Az érsekség hivatalának dolgozói is csatlakoztak a felhíváshoz, így pénteken délben fohászkodtak a mennyei Atyához a kápolnában a békéért. 
 
Az imanapon Dr. Kulcsár Dávid káplán atya mutatott be szentmisét a veszprémi Feltámadt Üdvözítő templomban 17.30 órától, majd 18 órától szentségimádást vezetett, a hívek közreműködésével.  A káplán atya szentbeszédében elmondta, mindannyian megtapasztaljuk a belső harcot a jó és a rossz vágyak között, hasonlóan Szent Pál apostolhoz, aki erről írt a Rómaiakhoz írt levelében. Gyakran döbbenünk rá arra, hogy noha elhatározzuk, hogy jó dolgokat teszünk, gyakran a rosszat választjuk. Az emberi természetünk hajlamos a bűnre, és számtalanszor küzdünk a bűnös vágyainkkal. Isten mindig szeret és bizalmat ad nekünk, még akkor is, ha gyakran hibázunk. Ez az isteni szeretet és bizalom inspirál bennünket arra, hogy újra próbáljunk a jó felé fordulni, és ellenálljunk a rossznak. Ez a belső harc és vágy a jó iránt ösztönöz bennünket arra, hogy kitartsunk a célunk elérésében. 
 
Kulcsár Dávid hangsúlyozta, hogy a békéért való imádkozás és cselekvés nemcsak a globális konfliktusokra vonatkozik, hanem a személyes életünkben is fontos. Ahhoz, hogy a világban béke legyen, először a saját szívünkben kell békét teremtenünk. Csak akkor lehetünk igazi Krisztus-követők, ha békesség jellemzi kapcsolatainkat, és megértjük, hogy a béke a legkisebb cselekedetektől indulva terjed át az egész világra. 
 
 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »