A több tíz éves hagyományt követve, de új helyszínen gyújtották meg Veszprém város és az érsekség közös adventi koszorújának első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban december 2-án, szombaton este.

Ilyenkor az adventi időszakban, Jézus arra hív meg bennünket, hogy picit forduljunk magunkba, töltsünk több időt egymással, a szeretteinkkel, legyünk közösségben és tudatosítsuk magunkban, hogy Jézus meg akar születni bennünk – hangsúlyozta Dr. Kulcsár Dávid atya a Szent Mihály Főszékesegyházban, a várossal közösen tartott ünnepi gyertyagyújtáson.

A bensőséges pillanatokat nagyon sokan szerették volna átélni, így a megszokottnál is többen gyűltek össze a főtemplomban.

Brányi Mária alpolgármester kiemelte, az adventi időszak a várakozással teli befelé figyelés, az elmélyülés időszaka. Úgy fogalmazott, ha ezekben a várakozással teli percekben képesek vagyunk magunkra találni, akkor több szeretet tudunk adni, mint valaha.

Dr. Kulcsár Dávid, a Szent Mihály Főszékesegyház káplánja arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos most az összetartás, a szeretet cselekedetinek megélése.

  • Erre hív meg minket az adventi időszak. Az evangélium és Krisztus tanítása alapján legyünk készek, éberek, hogy találkozhassunk Krisztussal. De Krisztussal nemcsak abban a formában szeretnénk találkozni, hogy készülünk a karácsonyi ünnepre, ahol visszaemlékszünk, hogy Krisztus megtestesült és Istenként, valóságos Istenként és valóságos emberként eljött ebbe a földi világba, hanem azt is szeretnénk fölidézni magunkban, hogy Jézus mindennap szeretne hozzánk eljönni, a leghétköznapibb helyzetekben, a legszürkébbnek tűnő, leghétköznapibbnak tűnő emberi találkozásainkban – hangsúlyozta.

Mint mondta, Jézus folyamatosan meg akar születni bennünk, folyamatosan nekünk akarja ajándékozni a szeretetét, és ezt akkor tudjuk a legjobban megtapasztalni, ha a környezetünkben élőkben is felfedezhetjük Krisztust. Minden rászorulóban, minden szükséget szenvedőben, minden körülöttünk lévőben Krisztust kell meglátnunk.

  • Én azt kívánom minden jelenlévőnek, akár Krisztus követő, akárcsak érdeklődő, vagy szívesen van itt, és a zenét hallgatva szeretne elmélyedni egy picit, hogy ezt a gondolatot vigye magával és a zene is segítsen abban, hogy legyünk valóban emberségesebbek, legyünk követei annak a krisztusi szeretetnek, hűségnek, nagylelkűségnek és megbocsátásra való képességnek, amely nagyon sokszor hiányzik körülöttünk, de amelyre meghív bennünket ez az adventi időszak – hogy valóban be tudjuk fogadni Istent, és Istent tovább tudjuk adni a környezetünkben élők számára is – zárta gondolatait.

A gyertyagyújtást követően komolyzenei koncertet hallgathattak meg a jelenlévők.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »