Advent második vasárnap előestéjén a Szent Mihály Székesegyházban a gyertyát Hegedűs Barbara alpolgármester valamint Dr. Takáts István érseki általános helynök gyújtotta meg. 

Hegedűs Barbara beszédében kiemelte, hogy az adventi időszak a legfelemelőbb a naptári évünkben, és ilyenkor próbáljunk meg befelé figyelni. Így amikor különböző helyeken találkozunk barátainkkal, ismerőseinkkel figyeljünk oda jobban, hiszen az elcsendesedéssel és egymásra figyeléssel fogjuk megtalálni azt a szeretetet, ami végül is a karácsony csodáját adja.

Dr. Takáts István beszédében elmondta, hogy az advent második vasárnapján elhangzó Izajás próféta könyvéből származó rész felkéri a hazatérő népet, hogy készítsenek utat az Úrnak a pusztában. Ez a meghívás arra ösztönzi az embereket, hogy hagyják el a fogságot, és találják meg újra saját identitásukat és hazájukat. Az advent időszaka a készület ideje, amely arra hív, hogy szembenézzünk életünk olyan területeivel, ahol fogságban vagyunk, és el tudjunk indulni a szabadság felé. A gyógyulás lehetősége akkor jön el, ha szembenézünk a problémákkal, és egyenes ösvényeket készítünk. Fontos, hogy felismerjük és kezeljük azokat a területeket, ahol nehezebb döntéseket kell hoznunk, és kapcsolatainkban tisztázzuk a feladatokat. Az egymás közötti szakadékokat áthidalva, az előítéleteket és sértettségeket elhagyva, valódi kapcsolatokat építhetünk. Helynök atya hangsúlyozta, hogy az életünkben lévő akadályokat eltávolítva, a rossz szokásoktól és automata reakcióktól megszabadulva, a változás bátorságával az életünk teljessé válhat. Az Izajási meghívás arra emlékeztet bennünket, hogy a szabadulás és az önmegvalósítás örömöt hozhat az életünkbe, miközben felkészülünk az Úr jövetelére.

Az elhangzott gondolatok után a város és az érsekség közös adventi koszorújának második gyertyáját, ami a reményt szimbolizálja, Hegedűs Barbara és Takáts István atya közösen gyújtotta meg.
 
Az ünnepi pillanatokat Dankos Attila orgonaművész énekével és orgonajátékával kísérte.
 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »