Az idei évben 28 millió forint összértékben, mintegy 3029 családnak tudott segíteni a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász – hangzott el a szervezet hagyományos, éves sajtótájékoztatóján.

Évet értékelt a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász – a sajtótájékoztatóval egybekötött beszámolónak a Veszprémi Érseki Főiskola adott otthont.

Dr. Sebestyén József, a főiskola rektora köszöntőjében elmondta, az intézmény már harmadik éve ad otthont az eseménynek.

– Iskolánkban 1995 óta választható a szociális munkás képzés, amely a segítő szakmák egyik alapja. Tudatosan keressük azt a közeget, ahol a szeretet filozófiáját, a nélkülözők igényeit testközelből megtapasztalhatják hallgatóink – mondta a rektor, hozzátéve, hogy 2023 tavaszától a szociális munkásoknak mesterszakot is hirdetnek.

– Tanulni szeretnénk önöktől a feltétel nélküli szeretetet, beépíteni a tanterveinkben, képzéseinkbe. Célunk, hogy az irgalmasság, a szeretet vezesse a hallgatók útját is.

Ghiczy László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója kiemelte, szervezetük az önkéntesek munkája nélkül nem is tudnak működni, ezért különösen hálásak a segítőknek.

– A DM pelenka programhoz csatlakozva 34 településen 416 doboz pelenkát osztottunk szét. A tartós élelmiszergyűjtő akciónkban 3142 kilogramm élelemmel mintegy 573 családnak segíthettünk. Nagy siker volt a Béres-csepp program is, ahol 320 darab 30 milliliteres üvegcsét kaptak a rászorulók. A Zöldellő kertek elnevezésű projektünkben 36 településen 170 családnak adtunk vetőmagot, ezzel is segítve, hogy maguk állítsák elő a számukra szükséges zöldségeket. Tíz településről 265 gyermek vehetett részt a hagyományos Karitász Táborban. A Legyen az öröm az iskolakezdés programban 40 településen 529 gyermek iskoláztatását könnyítettük meg mintegy 2.5 millió forint értékben. A Lak6 elnevezésű akció keretében kigyulladt kémény újraépítésében, rezsi és közös költség, albérleti díj kifizetésében jártunk közbe nagyjából 2 millió forint összegben. A Magyarok kenyere programban 2300 kilogramm lisztet osztottunk szét. A Verga Zrt-nek köszönhetően 25 család téli tüzelőfa adagját tudtuk biztosítani, ugyancsak 2 millió forint értékben. A Krízisprogramban hallókészüléket, betegágyat tudtunk vásárolni, de építőanyaggal, rezsidíj kifizetésével is segítettünk. Nagy öröm, hogy az Angyalbatyu és a Tárjátok ki a szíveteket adventi adománygyűjtő akcióban mintegy 2200 darab csomag jött össze, amelyből 200 doboz Kárpátaljára kerül. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel összefogva 2445 kilogramm élelmiszert kapott 349 család. Összefoglalva 3029 családnak segítettünk mintegy 28 millió forint összértékben – derült ki a beszámolóból.

Szíjártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász lelki igazgatója azt hangsúlyozta, a Gondviselés szeretetét mindig közvetíteni kell, hiszen reményt kell adni az embereknek. Hozzátette, különböző programjaikkal a gyerekeknek is szeretnének utat mutatni, hogy felnőttként természetes legyen számukra a másokra való odafigyelés, a szolidaritás, ugyanakkor a felnőttek érzékenyítése is a Karitász feladata.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek beszédében az adventi előkészületeket állította fókuszba.

– Karácsony ünnepére készülünk és ilyenkor szembesülünk azzal, kik is vagyunk. Az ünnepi pillanat lehetőséget ad a motivációnk újragondolásában – fogalmazott. Arra kérve a jelenlévőket, hogy a szolidáris gondolkodást, gondoskodást mindig tartsák szem előtt.

Zárásként a Karitász köszönő okleveket adományozott azoknak, akik az elmúlt évben kiemelten segítették a szervezetet. Elismerést kapott Gulyás László, a nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatóságának képviseletében Orbán Judit, a Verga Zrt. vezérigazgatója Ugron Ákos, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora, dr. Sebestyén József, valamint Veszprém város képviseletében, Brányi Mária alpolgármester.

A sajtótájékoztatón ifjabb Vass György és édesapja közreműködött hegedűn.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »