Advent harmadik vasárnapja előestéjén a veszprémi Árpád-házi Szent Margit plébániatemplomban gyújtották az adventi koszorú rózsaszínű gyertyáját.

Advent harmadik vasárnapján már a rózsaszín gyertya is ég, amely az örömöt jelképezi. A katolikus egyházban a rózsaszín a lelki öröm színe. Ez az öröm vasárnapja egy kicsit megtöri az adventi bűnbánatot és az embereket arra emlékezteti, hogy hamarosan itt van Jézus eljövetele, az öröm ideje, a karácsony.
Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, plébános beszédében elmondta, hogy a karácsonyra készülve, főleg advent utolsó hetébe, az ünnepre szeretne mindenki eleget tenni az elvárásoknak. Sütni-főzni, kitakarítani a házat, megvásárolni a tökéletes ajándékokat. És ez jó. Azonban ne engedjük, hogy az öröm ilyen formában való kifejezése megakadályozzon bennünket az öröm átélésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagy ünneplés, a fények, az ajándékok, ezek mind csak másodlagos dolgok.  Az örömünk kifejezésének egy módja nem az ünnepünk fő része. Ez a tiszt Jézus Krisztust illeti, aki a karácsonyi öröm forrása.

 – Kívánom mindenkinek, hogy helyesen értékelje az ünnepi készülődés egyes elemeinek a fontosságát és méltó módon tiszta lelki szobával, lakással várja a mi Urunkat, Jézus Krisztust, aki jön közénk, hogy örömöt hozzon a szívünkbe, az életünkbe.

Porga Gyula polgármester elmondta, régi szép hagyomány itt Veszprémben, hogy advent idején van egy hivatalos városi koszorú, amit hétről hétre együtt gyújtanak meg a városi katolikus papokkal. Mivel az idei esztendő egy különleges év Veszprémben egy koncertsorozattal készültek az adventi időszakban, ezért minden hangverseny előtt került sor a gyertyagyújtásnak a szertartására.  

 – Adventben, amikor hétről hétre egyre nagyobb lesz a fény, vagy egyre jobban közeledünk a fényességhez. Ám ez az időszak arra is jó, hogy egyfajta számvetést tegyünk, egy kicsit elcsendesedjünk a napi rohanó világból, talán legyen alkalmunk, hogy egy kicsit megálljunk, és gondoljuk végig azt, hogy honnan, hova jutottunk, mik is a legfontosabb értékeink. Mindig fontos az, hogy egy közösségnek az ünnepe az sugározzon, ne csak a családi körben ünnepeljük karácsonyt vagy magát az adventet, hanem próbáljuk egy szélesebb közösségben is megülni, használni ezt a csodát, hogy igazi szeretetben és békében éljünk tovább.

Az elhangzott ünnepi gondolatok után Tornavölgyi Krisztián plébános, Ovádi Péter országgyűlési képviselő úrral valamint Porga Gyula polgármester úrral közösen meggyújtották a harmadik a rózsaszínű gyertyát, az öröm gyertyáját.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »