Visszatekintő 4. rész

2024.01.09., Hírek rovat

Az elmúlt év során a Veszprémi Főegyházmegye számos templomát, kápolnáját és közösségi házát sikerült megújítani, köszönhetően különböző anyagi forrásoknak és a főegyházmegye elkötelezett támogatásának. Az építészeti megújulások és felújítások nemcsak a vallási közösségeknek nyújtanak új környezetet, hanem erősítik a helyi közösségek összetartozását is.

A megújult templomok, kápolnák, közösségi terek nem csupán építészetileg fontosak, hanem olyan helyek, ahol a hívek és a közösség tagjai összegyűlhetnek, imádkozhatnak és közösen ünnepelhetik hitüket. A projekt eredményeként a Veszprémi Főegyházmegye nemcsak épületeit, hanem közösségeit is gazdagította, erősítve a hit, kultúra és közösség fontosságát az életükben.

A mai részben a felsőrajki kápolna megvalósulását, a hahóti és a révfülöpi templomok megújulását mutatjuk be.

Felsőrajk központjában elterülő temetőben a meglévő elhanyagolt állapotú épület bővítésével, szentmise bemutatására és vallási szertartások végzésére alkalmas kápolnát kialakítása megtörtént.  A kápolna 15-20 fő befogadóképességű, ezen kívül 60 m2 fedett térrel és vizesblokkal rendelkezik. A megépült kápolna, méltó kiinduló pontja lett a magánkezdeményezésre a hívek által megépített ,,HEGYALJAI- keresztút”-nak, és felkészülési helye az ide érkező zarándokoknak.
A tervek megvalósítása hozzájárult a településkép javításához.

A Hahóti templom felújítását 2021. májusban kezdték el szervezni, vállalkozók keresésével. Szeptemberben szerződéskötésre került sor. Az örökségvédelmi hivatalnál szeptemberben kezdődött az eljárás az engedélyeztetésre. December elején lett az engedély hatályos, elkezdődtek a munkálatok. A felújítás során a toronyablakok cseréje, a külső homlokzatfestésre és az ahhoz kapcsolódó munkálatok valósultak meg. Ezen kívül a kupola tetején lévő keresztet is cserélni kellett, nagyon rossz állapotban volt. Új került a helyére, a kereszt megáldását 2022. február 05-én tartottuk, ez után került a helyére.

A révfülöpi Római Katolikus templom 1978 -81 között épült, Török Ferenc Ybl- és Kossuth díjas építész tervei alapján. Az építés idejétől eltelt több mint 40 év alatt az épületen felújítás nem történt, ezért a homlokzat kevésbé időtálló szerkezeteinek részben cseréje, részben felújítása vált szükségessé. A jelen homlokzat felújítás során a nyílászárók, valamint a megmaradó fa burkolatú felületek cseréjére, a fa felületek átfestésére és az ablakpárkányok réz lemez fedésének pótlására került sor.  A templomhangosítás korszerűsítése: az egyházközség önerejéből valósult meg.

 

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »