Berhida büszkesége, a XIII-XIV. század fordulóján épült Szent Kereszt Templom, sajnos rohamos romlásnak indult az elmúlt időszakban. A Veszprémi Főegyházmegye – látva az épület állapotát – 10 millió forint alaptőke egyidejű elkülönítésével közadakozást indított annak érdekében, hogy megmentsék a kulturális és történelmi értékkel bíró műemléket. Eddig 454 350 forint gyűlt össze.

A templom állapota olyannyira leromlott, amely azonnali cselekvést igényelt. Az akut kármentesítő és állagmegóvó beavatkozásokon kívül szükségesnek látszik a – kimagasló történelmi és művészeti értéket képviselő – műemléképület teljes szakmai vizsgálata, felújítása és restaurálása is. Előzetes szakértői becslések szerint a felújítás mintegy 150-200 millió forintba kerülne. Ennek finanszírozását az érsekség, kizárólag saját forrásból, nem tudja biztosítani.

Jelenleg tehát a balesetveszélyt elhárító munkálatok zajlanak, így például folyamatban van a templomtető javítása és a hozzá kapcsolódó tudományos és szakértői anyagok készítése.

A beázások egy része a tetőhéjazat sérüléséből és hiányosságából adódott, ennek pótlása és kiegészítése a hatósági rendelkezés szerint készül majd el.

A korábbi felújítási terv a jelenlegi törvényi előírásoknak csak részlegesen felel meg, annak felülvizsgálata és kiegészítése szükségessé vált.

A kedvezőtlen, fagyos idő miatt szünetet kell tartani a kivitelezésben, ezzel együtt a javítási munkálatok hatvan százaléka már befejeződött.

A tető állagvédemi javítását követően elhárul a közvetlen veszély, a területet a szakemberek visszaadják majd használatra.

A teljes külső rekonstrukció jelentős összeget emészt fel, hiszen különleges szerkezeti megoldású a tető, valamint a talaj irányából érkező nedvesedés is összetett műszaki problémát okoz, amit szintén meg kell oldani a szakembereknek.

A Veszprémi Főegyházmegye 10 millió forint alaptőke egyidejű elkülönítésével közadakozást indított a munkálatok támogatására. A Szent Kereszt Templom megmentésért a hívők aláírást gyűjtöttek, 4500-an írták alá a petíciót. A közadakozásból eddig mintegy 454 350 forint folyt be. Az adományokat 15 támogató küldte, különböző összegekben. Kiemelendő a Kapu a Holnapra Egyesület támogatása, amely 269 350 forinttal segíti a rekonstrukciót. Köszönjük az egyesület segítségét is. Az eddigi támogatásokat megköszönve, további adományokat várunk a templom teljes felújításához, amelynek költségei elérik a 150-200 millió forintot.

Természetesen az adományozáshoz bárki csatlakozhat a Veszprémi Főegyházmegye weboldalán keresztül, és így részt vehet a kulturális örökség megőrzésének nemes ügyében.

Támogatását a következő számlaszámra juttathatja el:

Veszprémegyházmegyei Építési és Felújítási Alapítvány

8200 Veszprém, Vár utca 18. 

Adószám: 19261090-1-19

Bankszámlaszám: 11748007-20058438

Közleménybe kérjük feltüntetni: Berhida

Támogatását a Jóisten fizesse meg!

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »