A közösség ereje

2024.02.12., Hírek rovat

A nehéz sorsú emberek, családok támogatását tűzte ki célul a jótékonysági bál bevételeiből a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász, amelyet a hétvégén rendezett meg Sümegen.

Ghiczy László, a szervezet igazgatója elmondta, két oldalról közelítené meg, miért fontos ez a bál.

– Egyrészről támogatást tudunk gyűjteni a rászoruló személyek számára. Másrészről a résztvevők részéről példaértékű összefogás mutatkozik meg. A bevételek száz százalékát olyan családoknak adjuk, akiknek a hétköznapok során nehéz előteremteni azokat a dolgokat, ami számunkra természetes. Sok esetben a mindennapi betevő falat előteremtése is nehézséget okoz, de akár a betegséghez kapcsolódó gyógyszerek kiváltása, gyógyászati segédeszközök megvásárlása is probléma, sőt, nem egyszer találkozunk olyan esetekkel, amikor minden erőfeszítés ellenére, a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges biztonságos közeget nem tudják megteremteni. Tehát ezeknek a családoknak szeretnénk továbbadni a befolyt adományokból.

Szijártó László, a szervezet lelki igazgatója úgy fogalmazott, annyi nehézség, probléma vesz körül bennünket itt a világban, hogy szükségünk van a remény erősítésére.

– Igyekezzünk minden nehézséghez vidáman hozzáállni, hiszen akadnak nálunk elesettebbek is. Például azok a testvéreink, akik a háború, vagy annak következményei miatt küszködnek, vagy akiknek el kellett menekülnie a szülőföldjéről. Természetesen ránk is hatnak problémák, azonban, ha tehetségünkhöz, lehetőségeinkhez mérten próbálunk segíteni, adakozni, ha képesek vagyunk együtt hordozni a terheket, akkor jobb és boldogabb lehet a világ, amelyben élünk. A tavalyi évben a bál szervezése komoly kihívást jelentett számunkra, hiszen csak pár hét állt a rendelkezésünkre. Az idén igyekeztünk időben elkezdeni a szervezést.

Szijártó László továbbá megköszönte a szervezésben résztvevők állhatatos és kitartó munkáját.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgató-helyettese kifejtette, a Karitász nem csupán egy társadalmon kívüli szervezet, hanem egy csodálatos közösség, amit mi magunk alkotunk. A katolikus egyház hivatalos segélyszervezete, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szeretne másokon segíteni, akár önkéntesként, akár a támogatásával.

– Természetesen mindig megfogalmazunk egy közös célt. Már ennek a ténynek is van egy közösségi hozadéka, hogy mi közösen, akik itt eljöttünk, alkottunk valamit és például lesz ebből majd téli támogatás, kandalló, tűzifa a rászoruló embereknek. Ugyanakkor nagyon fontos a közösségi kapcsolatépítés is. Kifejezzük, hogy nincsenek a rászorulók egyedül, másrészt egymásnak is ki tudjuk fejezni, hogy mi is számíthatunk egymásra, gyakorlatilag összetartozunk – hangsúlyozta.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek azt emelte ki, hogy az egyház alapvetően egy közösség, akkor is, amikor a közösség erejéből az evangéliumot hirdeti és akkor is, amikor közösséget akar teremteni.

– A karitatív tevékenység ennek egy nagyon speciális megnyilvánulási formája, ahol a szeretet konkrét és közvetlen cselekedeteit lehet tenni, és közösséget teremt. Közösséget teremt azokkal is, akik tudnak segíteni, de közösséget teremt azok között is, akik az egyház tagjai, és az egyháznak ezt a fontos feladatát akarják segíteni. Akár jelenlétükkel, önkéntességükkel, de úgy is, hogy adományaikkal támogatnak egy-egy célt. A bál ezt egy más dimenzióba is helyezi, hiszen a közösségben az ünneplés elengedhetetlen. Az a közösség, amely nem tud ünnepelni, az nem tud örülni, nem tudja építeni a jövőt. És az ünneplésben, a létünk megünneplésében erőt nyerünk ahhoz, hogy az egyház szolgálatát tudjuk végezni. Látszik, hogy nagyon sok olyan ember van, aki érzékeny és lehetősége is van arra, hogy segítsen. Sok esetben nem látja a célt, vagy nem látja a módját, vagy ő maga talán nem tud odamenni önkéntesként, de anyagi forrásaival, vagy egyéb szolgáltatásaival ezt meg tudja tenni.

Böjte Éva, a Hotel Kapitány szálloda-igazgatója úgy nyilatkozott, a Karitász által megfogalmazott célokkal ők is azonosulni tudnak. Bejelentette, hogy az idei bálon befolyt összeget megtoldják további 1.1 millióval, ugyanakkor a 2025-ös Karitász Bál megrendezésének költségeit felvállalták és az eseményen befolyt teljes összeget ugyancsak felajánlották a Karitásznak.

A jótékonysági bálon remek műsort adott a várpalotai Táncoló Talpak Caritas Junior Társastánc Csoport és a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye Ezüst Hárs Otthon darvastói tánccsoportja, a talpalávalóról pedig a Búgócsiga Együttes gondoskodott. 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »