Az Árpád-házi Szent Margit templomban tartották 2024. február 11-én a Házasság hetének veszprémi nyitó szentmiséjét, melynek főcelebránsa Dr. Fodor János egyházmegyei családreferens, balatonfüredi plébános volt. A szentmise elején köszöntötte Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgatót, a templom plébánosát, Tamás Zoltán káplánt és az egybegyűlt híveket. Megköszönte, hogy lehetőséget adtak a közös ünneplésre, és elmondta, hatalmas ajándék a résztvevők számára, hogy ezen a héten az Isten elé tehetik saját életüket, a házastársak gondjaikat, nehézségeiket, életük küzdelmét és minden szépségét, ajándékát.

Szentbeszédében Dr. Fodor János atya közös gondolkodásra hívott a házasságról. Ez a hét, a Házasság hete felhívja a figyelmet az újrakezdésre, a házastársi, családi kötelékek megerősítésére, az egymásra való odafigyelésre. Számos történetet mesélt el az emberi kapcsolatokról. Ezek alapján a házasságot és a családot érdemes talán több oldalról is megvizsgálni. Hiszen, mint ahogyan mondta, ahogy egy hegyet is néha nézzük felülről, de nézzük alulról is, ugyanígy egy kapcsolatot is érdemes több oldalról újra és újra megvizsgálni, megnézni.

A házasok gyakorlatokat kaptak házasságuk ápolására és épülésére is. 2023-ban Ferenc pápa arra kérte őket, hogy vezessenek házassági naplót. Bíztatta őket, írják le az örömeiket, bánataikat, nehézségeiket, fájdalmaikat, az eseményeket, amelyeket külön vagy együtt éltek meg. Legyen tere annak, hogy együtt, vagy szükség esetén egy segítő előtt megosszák érzéseiket, mindazt, mi is történik bennük és velük a házasságban.

Van egy rítus, egy imamód, amiben a házaspárok úgy fordulnak egymás felé, hogy kijelölnek egy adott időt a hét során, és azt mondják, most van időnk egymásra, és ebbe az időbe beengedik, bevonják az Istent is. Az imát úgy kezdik, hogy az Úr felé fordulnak, s először az egyik elmondja, hogy mi mindent gondol a másik számára, amire úgy érzi, házastársának szüksége van. Majd megfogják egymás kezét és az, aki kívánt, öt percig csak megpróbál szeretetet, erőt, figyelmet fordítani a másik felé, és a kézfogás által átadni mindazt, amit elmondott és azt is, amit esetleg nem. Majd fordítanak, aki korábban hallgatott, szavakba önti saját gondolatait, újra megfogják egymás kezét és ő lesz az, aki öt percen keresztül csak egyszerűen megpróbálja minden rezdülését odaadni házastársának.

Ferenc pápa javasolta, a házastársaknak legyenek rítusai, ahol van tere az intimitásnak, az egymás felé fordulásnak, ahol összekapcsolódnak, megértik és megérzik, milyen jó, hogy együtt vannak, hogy életüket megoszthatják egymással.

Dr. Fodor János Kisfaludy György Az élet himnusza c. művéből idézve zárta gondolatait.

Én vagyok te és te vagy én.
Mi vagyunk Krisztus az Olajfák hegyén.
Öröklét vagyunk és sosem pusztulás,
időknek tükre s irdatlan szárnyalás. (részlet)

A szentmise könyörgései is a házasságról szóltak, kérték a Mennyei Atyát, hogy a hitvalló házasságok által gyarapodjon népünk, kérték számukra a hűséget, hogy Krisztus legyen a legfőbb támaszuk!

A Házasság hetében Veszprémben is gazdag kínálattal várják az érdeklődőket. Az Érsekség Családpasztorációs Irodája számos programmal készült, többek között estéről estére újabb videóüzeneteket tesz közzé a házasságról, ezek a Főegyházmegye Youtube csatornáján, illetve a Veszprém TV-n láthatók.

Családpasztorációs Iroda

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »