A szerzetesek az intézmény hetedik és nyolcadik osztályos diákjainak tartottak előadásokat, hogy bemutassák, rendjüket, meséljenek a gyerekeknek hivatásukról, magukról, életükről.

1997-ben Szent II. János Pál pápa február másodikát, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a Megszentelt Élet Napjává nyilvánította. Ennek kapcsán dr. Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érsekének kérését teljesítve járják a nővérek a katolikus iskolákat, hogy egyrészt a diákok lássanak élő szerzeteseket, másrészt, hogy bepillantást adjanak ennek a szép és igen felemelő hivatásnak a hétköznapjaiba. A szerzetesi élet lelkileg nagy kihívás, ugyanakkor szép és felelősségteljes hivatás, melynek középpontjában az Istennel való kapcsolat áll. Erzsébet és Teréz nővér két éve élnek Veszprémben. Az imádság és a szolgálat tölti ki mindennapjaikat. Főként erről, de hétköznapi életükről is meséltek egy kis humorral fűszerezett vetített prezentáció kapcsán, így a gyerekek látták, hogy a szerzetesi élet tele van a szolgálat mellett élményekkel, örömmel és szeretettel. A nővérek a rájuk szabott feladatok elvégzése után ugyan úgy pihennek, kikapcsolódnak, mint bárki más, vannak barátaik, kedvenc hobbijaik, amiket szabadidejükben szívesen űznek. Az előadás után a gyerekek feltehették kérdéseiket, voltak vicces megnyilatkozások is, így a diákok reális képet kaphattak a szerzetesi életről.

Éreztük, hogy nagyon várnak minket ebben az iskolában. Nagy köszönéssel, nagy mosollyal fogadtak, fogalmazott Erzsébet nővér, aki 28 évvel ezelőtt, fiatalon lépett be abba a szerzetesi közösségbe, melynek példaképe Assisi Szent Ferenc, a legismertebb szentek egyike. A ferencesek jelenleg a legnagyobb szerzetesi közösség, ennek megfelelően nagyon sok tevékenységben dolgoznak az Ő követői. A női közösségeik jellemzően kis létszámúak, de annál nagyobb örömmel és szeretettel élik az életüket.

A szerzetesek mindannyian Istenre tekintenek, ő az életük középpontja. Az Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérei Közösségébe tartozó két szerzetesnővérek hivatása az, hogy segítsék a katolikus egyházat, elöljárójuk, a főpásztor kéréseit teljesítve. Megbízásuk, hogy elsősorban az egyházi intézményeket, iskolákat járva megszólítsák a fiatalokat, tanárokat, esetleg a szülőket. Feladatunk, hogy beszéljenek nekik arról, hogy Isten mennyire szeret minket és milyen értékesek vagyunk a mai világban itt és most.

Teréz nővér 2001-ben lett szerzetes, azóta szolgálja a közösséget. Számára a legfontosabb üzenet, amit át szeretne adni a fiataloknak, a főparancs a Szentírásból, annak is a második része: Szeresd felebarátod, mint önmagadat!

Én úgy érzem, hogy a fiataloknak is és a felnőtteknek is ez az egészséges, helyes önszeretet, ami sokszor problémát tud okozni. Hogy megérezzük azt, hogy Isten a létünket szereti, és mindannyiunkat értékesnek teremtett, bármilyen hivatásban vagyunk, bármilyen munkát látunk el, fogalmazott Isten szolgája.

Forrás: ajkaiszo.hu

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »