Március 19-én tisztelgő, ismerkedő látogatást tett Veszprémben Izrael szeptemberben kinevezett magyarországi nagykövete, Ilan Mor.

Látogatása során a vendég találkozott a város vezetőivel, előadást tartott a Pannon Egyetemen, és látogatást tett Márfi Gyula veszprémi érseknél.

A főpásztor bemutatta a nagykövetnek az érseki palotát, beszélt az ott őrzött nemzeti, egyházi értékekről, műkincsekről s a magyar nép történetének azon meghatározó politikai, művészeti, egyházi személyiségeiről, akiknek tárgyi ereklyéi, festményei, bútorai láthatók a palotában, s akik a palota építésben, ékesítésében közreműködtek. Beszélt nagyhírű elődjéről, Mindszenty Józsefről, kiemelve, hogy a nemzetiszocializmus és kommunizmus idején is kiállt az üldözöttekért, s tiltakozott a zsidók deportálása ellen.

Ezt követően, az úgynevezett Sissy-szalonban (az Erzsébet királyné tiszteletére egykor berendezett alkalmi fogadótérben), fehér asztal mellett folytatódott a találkozó. A beszélgetés során a nagykövet elmondta: egy alkalommal már járt turistaként Magyarországon, de nem gondolta volna, hogy hamarosan nagykövetként tér vissza. Elismerését fejezte ki a megismert értékes művészeti, történelmi érdekességekkel kapcsolatban. A főpásztor is felidézte korábbi szentföldi látogatását, illetve teológiai tanulmányaira utalva a CXXXIII. zsoltárt idézte héberül (a testvéri egyetértésről).

Ilan Mor szóba hozta az érsek levelét is, melyet David Baer professzornak küldött nemrég a texasi egyetemre, s mely a sajtó hullámain sok negatív bírálatot kapott, egyesek értelmezésében „antiszemita felhangjai” miatt. A nagykövet kifejezte: nem tekinti antiszemitának az érsek sorait, s megérti kiállását, hiszen egyháza érdekében, erkölcsi megfontolásokból írta a levelet. Kérte, hogy a II. Vatikáni Zsinat 1965-ben kiadott Nostra aetate kezdetű nyilatkozatát tartsák mindig szem előtt ezentúl is, amely a katolikus egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról szólva kimondja többek között: a mai zsidóság nem tehető bűnössé elődeik vétkeiért, Krisztus keresztre feszítéséért.

Márfi érsek szomorúan megjegyezte: a kollektív bűnösség elve sajnos még ma is működik a világban, sújtja a Felvidéken élő magyarokat is, ahol a Benes-dekrétumok még érvényben vannak. A baráti látogatás végén a főpásztor híres mindszentkállai készítésű miseborokkal ajándékozta meg vendégét.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

 

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »