Tájékoztató a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás bevezetésével kapcsolatos kérdésekről

Kedves Plébános Atyák!

Mint arról a médiumokból már értesülhettek, a közoktatás átszervezése keretében megkezdődik az iskolákban a kötelező erkölcstan, illetve ennek alternatívájaként a hit- és erkölcstan oktatás.

A napokban megjelent a hit- és erkölcstan oktatás bevezetését szabályozó rendelet. Ez alapján állítottuk össze az alábbi tájékoztatót mindazon kérdésekről, amelyekről szó van benne.

Tudjuk, hogy az új helyzet komoly szervezést, ezzel együtt pedig többletterhelést jelent, mégis kérjük, hogy ezt a kérdést lelkiismeretesen és nagy odafigyeléssel kezeljék, hiszen a gyermekek, a fiatal nemzedék nevelése elsődleges Egyházunk és hazánk szempontjából is. Ha most bizonytalannak, nem elég meggyőzőnek tűnünk, az hosszú időre befolyásolja ezen új lehetőség eredményességét.

Szeretettel és bizalommal kérjük tehát, hogy minden Önöktől telhetőt tegyenek meg annak érdekében, hogy a gondjukra bízott területen minden iskolában meghirdetésre kerüljön a katolikus hit- és erkölcstan oktatás (konkrét feladatokat ld. 6. pont).

Ennek sikere nagyban azon múlik, mennyire sikerül a gyermekek szüleit meggyőznünk, hogy kérjék, támogassák és válasszák gyermekeik számára a Katolikus Egyház által biztosított oktatást. Ezért minden lehetséges módon pozitív és bátorító módon tájékoztassák a szülőket, nagyszülőket az új iskolai rendszerről.

Kérjük továbbá a kedves paptestvéreket, hogy minden esetben próbálják az iskolákkal az együttműködés lehetőségeit keresni. Ne hagyjuk magunkat ellenségeskedésbe, elzárkózásba, megbántottságba hajszolni.

Előzetes megjegyzések

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az iskolai tanrendbe épített hit- és erkölcstan oktatás lényeges területe Egyházunk tevékenységének, azonban a plébániai katekézist nem váltja ki, annak szerepe, feladata túlmutat az iskolai keretek lehetőségein. Továbbra is a plébániai katolikus közösség a hitre, Krisztussal való személyes kapcsolatra vezetés és a szentségekkel való találkozás elsődleges helyszíne.

1. A tantárgy megnevezése, jogállása

Hit- és erkölcstan, kötelezően választható. Vagyis: nem kötelező, de a kötelezően előírt erkölcstan helyett választható.

2. Rövidítések

3. Időbeli ütemezés (EMMI 182/A. §, 182/B.  § (1)-(2), EMMI módosítás 44.  §)

– 2013. április 5-ig az igazgató kijelöl egy időpontot, amikor lehetőséget biztosít az egyházi jogi személy képviselőinek az iskola, szülők tájékoztatására a hit- és erkölcstan oktatásról. (A későbbiekben ezt adott év március 1. és 14. között kell megtenniük, s előtte minimum 10 nappal értesíteni az egyházi jogi személyt)

– Az a hitoktatás szervezésével egyházi jogi személy, aki nem tud ott lenni a megjelölt alkalmon, küldhet a hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatos dokumentumokat, melyeket az iskola a szülők rendelkezésére bocsát.

– Április 8-9-én (későbbi években április 1. és 30 között a kormányhivatal által kijelölt időpontban) esedékes az általános iskola 1. évfolyamára a beiratkozás, melyen szorgalmazzuk, hogy az egyházi jogi személy képviselője jelen legyen. A szülők ekkor jelzik választásukat, írásban.

– Május 20-ig kell a többi évfolyamon (idén ez a 4. osztályt érinti csak) tanulóknak a hit- és erkölcstan oktatásra jelentkezni, szintén írásban.

– A beiratkozást követő 3 napon belül az igazgató át kell, hogy adja a katolikus hit- és erkölcstan oktatásra jelentkezettek adatait (név és osztály).

– Ezután 7 napon belül kell egyeztetnie az igazgatónak a csoportok kialakításáról a az egyházi jogi személy képviselőivel.

 4. Csoportok kialakítása

Csoportok szervezése (EMMI 182/B.  § (2), (3). a.)

– Az igazgatóval egyeztetve kell kialakítani, a jelentkezettek névsorának ismeretében.

– A csoportok összevonhatók.

A csoportkialakításnál kis létszám esetén alkalmasnak látszik az azonos évfolyamonkénti, későbbiekben pedig az osztályonkénti összevonás is (1-4., ill. 5-8. évfolyamon belül).

Módosítás (EMMI 182/B.  § (6), (7))

Adott éven belül sem az iskola, sem a szülő nem módosíthat a csoportbeosztáson, ill. választásán.

5. A hit- és erkölcstant oktató képesítésére vonatkozó előírások

Hit- és erkölcstant az illetékes megyéspüspök megbízásából hitoktatási engedéllyel oktathat, akit az illetékes főpásztor erre alkalmasnak ítél.

Az egyházi jogi személy által foglalkoztatott hitoktató alkalmazásakor […] a 3. mellékletben[1] foglaltakat nem kell alkalmazni. A hitoktatónak, hittanárnak egyházi felsőoktatási intézményben szerzett hitoktatói vagy hittanári, vagy más, a hitélettel kapcsolatos felsőfokú képesítéssel és az illetékes egyházi hatóság megbízásával kell rendelkeznie.” (Nkt. 35. § (4))

6. Papok teendői

  1. Felvenni a kapcsolatot az iskolákkal, és az igazgató által meghirdetett időpontban lehetőség szerint személyesen ő vagy az általa megbízott katekéta jelenjen meg.
  2. Amennyiben tud, a beiratkozáskor is legyen jelen az egyház képviselője.
  3. A beiratkozást, ill. május 20-át követően működjön együtt az igazgatókkal a csoportok kialakításában.
  4. Buzdítsa a szülőket!
  5. Válasszon ki a fenti kritériumoknak megfelelő katekétákat.

 7. A hit- és erkölcstan tárgy helyzete az iskolákban

2013-ban érintett évfolyamok (Nkt. 97.  § (7))

2013. szeptember 1-től az általános iskola 1. és 5. osztályában vezetik be a kötelező erkölcstant és a helyette választható hit- és erkölcstant, felmenő rendszerben. A teljes általános iskolai átállás várhatóan a 2016/17-es tanévre történik meg.

Felelőse (Nkt. 35.  § (4))

A hitoktatásért felelős megyéspüspök illetékessége:

–    a hit- és erkölcstan oktatás, megszervezése,

–    a jelentkezés megszervezése,

–    a tárgy tartalmának meghatározása, ellenőrzése,

–    a hitoktató alkalmazása, ellenőrzése,

–    a foglalkozások ellenőrzése.

Ideje, helyszíne (EMMI 182/B.  § (3) b., (4), 13/A.  § (1))

Az iskola órarendjébe illesztett tanóra. Amennyiben ez nem megoldható, akkor – az érintett szülők írásbeli beleegyező nyilatkozata alapján – az egyházi jogi személy képviselője az igazgatóval írásban megállapodhat más időpontban, akár az iskola épületén kívül.

Az eddigi rendszerben megtartott fakultatív hittanoktatás a többi évfolyamon (2-4. és 6-8.) a szokott feltételekkel továbbra is szervezhető az iskolában.

A hitoktató státusza (Nkt 35.  § (4))

Munkáltatója az egyházi jogi személy (adott esetben az egyházmegye). Alkalmazható munkaszerződéssel vagy megbízási szerződéssel.

Helyettesítés (EMMI 182/A (10), szept. 1-től (12))

Megszervezése a munkáltató (vagy a munkáltatói jogokat gyakorló személy) feladata, ezért neki kell jelenteni betegséget, egyéb akadályoztatást. Amennyiben nem tudja megoldani a helyettesítést, ő jelzi az intézmény felé. Ekkor az iskola köteles a tanulók felügyeletéről gondoskodni.

Tárgyi feltételek (Nkt 35.  § (4))

Igénybe vehetők az iskola által a nevelőtestület tagjainak biztosított oktatást segítő eszközök.

A tantermeket az intézmény biztosítja.

A hit- és erkölcstan tantárgy tartalma, eszközei (tankönyv)

A megyésfőpásztor határozza meg.

Értékelés (EMMI 182/B.  § (9), szept. 1-től (10))

Az iskola pedagógiai programjában meghatározottak szerint történik.

Jogorvoslat  (EMMI 182/B.  § (9), szept. 1-től)

Amennyiben az iskola nem engedi/segíti a hittanoktatás szervezését vagy akadályozza a tanulók jelentkezését, ezt a hitoktató munkáltatójának jelezze. Az iskola fenntartója köteles gondoskodni az együttműködésről, feltételekről.

8. Vonatkozó jogszabályok, szabályok

–    2011. évi CXC. törvény „a nemzeti köznevelésről” (Nkt.) 35. § (hatályos: 2013. szeptember 1-től), 97. § (7)

–    20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 13/A. §, 14. §, 15. §, 182/A. §, 182/B. § (ez 2013. szeptember 1-től kiegészül két ponttal)

–    A fenti rendelet 2013. március 22-től és szeptember 1-től hatályos módosításait (13/A., 182/A. és 182/B. §) a 22/2013. (III. 22.) EMMI rendelet szabályozza: 4. §, 33. §, 34. § (ez 2013. szeptember 1-től lép hatályba), 44. § (2) (átmeneti rendelkezés a 2013/14-es tanévre)

–    Nemzeti Alaptanterv


[1] A nevelési-oktatási intézményekben pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképesítési követelményei

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »