Ami megoldásra vár – Vitassuk meg! Szólj hozzá!

  1. Az iskolában tanító pedagógus tarthat-e hittant is? Hogyan? Milyen esetleg törvényi változtatások kellenek hozzá?

/Óraszám: jó lenne, ha a pedagógus kötelező óraszámába beszámíthatna a hittan!

Fizetés: egy-helyről?!

egyházi alkalmasság: elindulást segítő képzések /teológia!/

Talán azon már túl vagyunk, hogy nem semleges magatartást várnak el a pedagógustól…

A „semleges ember” nem személyiség. A pedagógus Isten-hite pedig nem rosszabb, mint a pedagógus ateizmusa. A közömbösség, „semlegesség” a nem elfogadható!

  1. A plébániai hittan helye, szerepe

    Az Országos Hitoktatási Bizottság az erkölcstan-hittannal kapcsolatos tájékoztatásában írja:

„Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az iskolai tanrendbe épített hit- és erkölcstan oktatás lényeges területe Egyházunk tevékenységének, azonban a plébániai katekézist nem váltja ki, annak szerepe, feladata túlmutat az iskolai keretek lehetőségein. Továbbra is a hitre, Krisztussal való személyes kapcsolatra vezetés és a szentségekkel való találkozás elsődleges helyszíne marad.”

Már az Egyházmegyei Zsinatunk is foglalkozott az iskolai és plébániai hittan különbözőségével, mára pedig már teljesen nyilvánvaló, hogy az iskolai hittan „kötelezővé” válásával felértékelődik a plébániai hittan.

Plébániai hittan alatt nem a „helyszínt” értjük elsősorban, hanem a foglalkozások hangsúlyát. Közösségépítő, az egyházközség közösségébe bevezető, a hit melletti döntést segítő, a hitben-járást segítő hangsúlyúak ezek a „hittanórák”. A szentségek vételére itt készülhetünk. A jelenlegi szabályozás mellett az látszik kívánatosnak, hogy az iskolai hittan mellett éljünk a plébániai hittan lehetőségével. Először elsőáldozási és bérmálási előkészítésként, mint második hittanóra. De felmenő rendszerben itt is a közösségépítés folyamatosságára kell törekednünk.

Eddig is kívánatos volt a katolikus iskolák tanulóinak plébániához való kötése. Most még hangsúlyosabbá válik, hogy bármelyik iskolába jár valaki, a plébániáján legyen elsőáldozó, bérmálkozó. Itt találkoztatni, közösséggé szervezni a különböző iskolákból jött hittanosokat – nagyon komoly feladat.

Felvetődik a finanszírozás kérdése…

Felvetődik a plébániai hittan anyagának kérdése, a plébániai hittan helyének kérdése…

Az iskolai hittan egész hitoktatásunk átgondolását sürgeti, izgalmas kihívás elé állította eddigi gyakorlatunkat.

Véleményed, hozzászólásod várjuk!

E-mail cím: laszloplebaniavp@chello.hu

Telefon: 20/823-1203

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »