MIT ÉS HOGYAN?

A tanítási anyag előtt a hitoktatás megszervezéséről:

MIT?

Nyilván szeretnénk, ha osztályonként optimális létszámú hittanosunk lenne. Ez a tanulók és hitoktatók részéről egyaránt jó lenne.

HOGYAN? 

Mondjuk el a szülőknek, mutassuk meg a csendes, kitartó eddigi jelenlétünket.  Ellenszélben, azaz számtalan akadály, megmosolygás ellenére is, eddig is  – voltak hittanosaink. A meghitt beszélgetések, egy-egy film megnézése, megbeszélése, a vonzónak talált történetek, tanítások, a hittanórákon formálódó közösség – ezek legyenek a mi érveink. Vigyázzunk! Ne azzal próbáljunk hittanosokat gyűjteni, hogy mást – más felekezetet, más személyt – bántunk!

Ne álljunk le versenyezni technikai képességekkel, eszköztárakkal! Mi éppen ebben a felpörgetett világban szeretnénk egy kicsit fék lenni: lassítani, megállni Isten kedvéért, és akkor észrevehetjük egymást is. Merjük elmondani, hogy nemcsak tanítani akarjuk a Szentírást, hanem mi magunk is élni akarunk belőle: ezért nem marakodunk a gyerekeken, a gyerekekért, hanem a bölcs salamoni ítéletet előidéző édesanyai feljajdulást komolyan magunkénak gondoljuk: inkább lemondok a gyermekről, csak neki jó legyen, ne legyen baja!

A tananyagról:   

MIT?

Az eddig bevált anyagot tanítjuk, talán annyi módosítással, hogy kicsit láthatóbbá tesszük a hittananyag erkölcsi tartalmát.

Eddig is az Istenkép alakítása mellett fontos volt az emberkép, egyházkép /közösségkép/, és környezetünk – most a világi erkölcstan vonatkozó részeire is rámutatunk.

1. osztályban a tankönyvünk: Isten szeret engem  – Munkafüzet 5-7 éves gyerekek hitre neveléséhez /Ecclesia kiadó/. A könyv a sokunk által ismert és tanított A mennyei Atya szeret minket hittankönyv mai igényeknek megfelelő átdolgozása. A munkafüzethez melléklet-csomag van a munkáltató órákhoz. Így együtt910 Ft. A hitoktatók számára kézikönyv is készült, mely óravázlatokat tartalmaz. Ehhez a hittankönyvhöz segítségül tanmenetet ajánlunk a nálunk szokásos formában, utalva egyházmegyei és egyházközségi programjainkra.

Az 5. osztályban a hit –és erkölcstan órák témája a Szentírás. Az eddig alkalmazott, bevált hittankönyvünket használhatjuk. Akár az Üdvösségünk története, akár a Válaszol az Úr, akár a Könyvek könyve jó a Szentírás mellett. Fontos, hogy az alaptörténeteket ismertessük meg az Ószövetségből is, és az Újszövetségből is. Fontos, hogy a történetek üzenetére is akarjanak és tudjanak figyelni, és  megérezzék az isteni szó varázsát. Tanmenetet és diafilm, videofilm és DVD – ajánlást szintén adunk.

HOGYAN?

Meghitt beszélgetés

Diafilm nézés, megbeszélés

DVD, videó-filmek

Színezők, rajzolások,

Füzetvezetés, díszítés,

Rejtvények, tesztkérdések megoldása

Vita, versenyezés és sok-sok ének

 

MINDEZEKBEN A MŰFAJOKBAN A BEVÁLT GYAKORLATUNKAT FOLYTATJUK ÉS PERSZE MINDIG-MINDIG MEGÚJULUNK.

Felfrissítő, továbbképző alkalmakat szervezünk az év folyamán is, és nyáron is!

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »