400 hittanosnál is többen vettek részt Veszprémben a Hittanos Találkozón június 9-én!

A hit évének közepén – és a 2012-13-as tanév végén – hangulatos egyházmegyei találkozóra gyűltek össze a Veszprém Főegyházmegye hittanosai. Egészen pontosan a Főegyházmegye hittanosai közül több, mint 400-an. Általában szoktak ennyien lenni, de ebben az évben a két májusi, rendkívüli veszprémi program, a Gizella-ünnepség és a Boscó ereklye fogadása miatt nem gondoltuk, hogy ilyen szép számban együtt leszünk.

Az évente szokásos hittanos találkozót ebben az évben a veszprémi Szilágyi Keresztény Iskola „új tornacsarnokában” tartottuk. A Keresztény Iskola most bővült az önkormányzattól megvásárolt, volt Ipari iskolai stadionnal, amit felújítottak, és egy méltó rendezvénnyel, a hittanos találkozóval, felavattak. A tornacsarnok a II. János Pál pápa nevet kapta.

A nap programját a házigazdáink – a Szilágyi Keresztény Iskola pedagógusai és segítőik –  állították össze, és ők gondoskodtak a zökkenőmentes lebonyolításról.

9-től gyülekező volt, majd fél 10-től a szentmisére hangoló énekpróba. A leszőnyegezett sportcsarnokban egy dobogón volt az oltár, kivetítőn láthattuk az énekeket, a szőnyegen ülve kapcsolódhattunk a szentmisébe. Érsek atya hat kispappal és a kísérő atyákkal misézett.

Még a szentmise előtt, de kezdésként egy érdekes, idegen nyelvű verset hallottunk. Egy fiú lengyelül mondott verset, ezzel idézve a lengyel nemzetiségű II. János Pál emlékét. Ezután áldotta meg Érsek atya a stadiont, és azért imádkoztunk, hogy testi, lelki javunkra használjuk az épületet. Öröm volt együtt részt venni a szentmisén a fegyelmezett, figyelő hittanosokkal. A szentmise után változatos programok közül lehetett választani. Volt futballmeccs a tanárok és kispapok között. Volt íjászat, baranta, ping-pong és kosárlabdázási lehetőség. Aki inkább kézműveskedni akart, ő is megtalálta a gyertyás helyet, és az ajándék készítési lehetőséget.

Ebédre pizzát kaptunk, ami finom és bőséges volt, és a kiosztás is gyorsan megtörtént.

Még egy kicsit játszhattunk, majd fél 2 körül beterelt bennünket az eső újra a sportcsarnokba. Itt került sor a hittanverseny eredményhirdetésére, díjak kiosztására. Hát ez – a zuhogó esőben, ami azért behallatszódott -, jó sokáig tartott. Rengeteg név, oklevél, könyvek… Persze, az elméleti hittanversenyen 4 korcsoportban első, második, harmadik helyezett csapat /4-4 fővel/. Rajzpályázat 6 korcsoportban első, második, harmadik helyezett, és legalább három dicséret,  plusz ügyes óvodások. Vallomáspályázaton 32 résztvevő kapott dicsérő oklevelet és könyvet. Már ez is rengeteg, de a hit évében volt egy másik felhívás is, amit szintén most értékeltünk. Az évi munkát segítő rejtvényújságot lehetett – akár otthon is, bármilyen segítséget felhasználva – kitölteni és beadni. Aki mind a négy újságot beadta, a Teljes Családi Csapatversenyen vett részt. 43 ilyen hittanosunk, illetve családunk volt. Elismerést és küldetést adó Oklevelet kaptak, és könyvet. Akik a két középső újságot adták be, azok a Parancsolatok Családi Csapatversenyben vettek részt. 9 ilyen hittanosunk volt. Ők is Emléklapot és könyvet kaptak. Akik legalább egy rejtvényújságot beadtak, azok pedig emléklapot kaptak. 56 ilyen hittanosunk volt. Összesen 293 hittanostól érkezett rajz, ők is emlékkártyát kaptak – amit a hitoktatónak adtunk oda, hogy otthon kiossza. A versenyben résztvevő plébániák, akik nem jutottak be az első három helyezettek közé, emléklapot kaptak.

Nos, ennyi mindent kellett kiosztanunk a zuhogó, majd csöndesülő esőben – benn a sportcsarnokban.

Három órakor áldással és ajándék jégkrémmel távoztunk.

Köszönjük a házigazdáknak, a szervezőknek és a résztvevőknek is az élményekben gazdag, szép napot!

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »