A Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája több évre visszamenően idén szervezett képzési alkalmakat, ahol gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseikre kaphattak választ az érdeklődők. Az idei Szülői esték első előadását 2024. áprilisr 24-én tartották a Padányi Iskolában, az előadó Halasi  Gabriella M. Teréz nővér  család- és gyermekvédő tanár, mentálhigiénés lelkigondozó volt.

Az előadását hallgatva több irányba is elindultak az ember gondolatai. Hogyan motiváljuk gyermekeinket? Egyfelől szülőként a saját gyermekünkkel kapcsolatos jó, vagy éppen káros megnyilvánulásaink sorjáznak elő bennünk, másrészt a mi szüleink, családunk ránk vonatkozó viselkedése, működési mechanizmusai is felsejlenek. Akár származási, akár szerzett családunknál idéződnek fel emlékeink, a saját szerepünket így is, úgy is, óhatatlanul vizsgálni kezdjük. Az este folyamán világossá vált, hogy a bátorító-motiváló nevelés nem csupán arról szól, hogy szülőként miként tehetjük a legtöbbet egy érzelmileg, mentálisan és fizikailag is stabil gyermekért. Kiemelt gondolatként maradt meg a hallgatóságban a kritizálás romboló hatása.

Legalább ennyire hangsúlyos az is, hogy mi magunk is képessé váljunk arra, hogy motiváltan neveljünk, vállalva annak minden örömét és nehézségét egyaránt. Napjainkban nem is lehet fontosabb az az elv, felélesszük gyermekeinkben a belső motivációt. Nélkülözhetetlen, hogy gyermekeinket elismerjük.

Az előadás után a résztvevők kérdéseket tehettek fel az előadónak, egy tartalmas, tanulságos beszélgetéssel zárult az est.

Családpasztorációs iroda

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »