A Veszprémi Főegyházmegye kántorképzősei szakmai programokon vettek részt Pécsett, május 4-5-én.

Dankos Attila, a Szent Mihály Főszékesegyház zeneigazgatója szervezésében, a pénteki napon ellátogattak a a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrába, ahol testközelből láthatták a hangszerek királynőjének nagyon aprólékos és időigényes megszületésének folyamatát, és első alkalommal láthatták és meg is szólaltatták a veszprémi ferences templom készülő orgonáját. A nap további részében a Pécsi Püspökség főbb helyszíneivel ismerkedtek meg a résztvevők, akiket Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, zeneigazgató fogadott és mutatta be a székesegyház orgonáját.

A növendékek számos érdekes programon vettek részt, többek között meglátogatták, az Egyházmegyei Könyvtárat és toronytúrán is rész vettek. A folytatásban a kántorképzősök csatlakoztak a pécsi székesegyház Palestrina Kórusának próbájához, akikkel az esti szentmisén a veszprémi és pécsi kántorképzősök már együtt teljesítettek zenei szolgálatot. A liturgia után a két egyházmegye kántortanulói egy zenés áhítattal örvendeztették meg az érdeklődőket. Az alkalmon Máger Róbert atya, a székesegyház plébánosa házigazdaként fogadta a fiatalokat.

 Rendkívül értékes és fontos találkozás volt ez, hiszen az Egyház egysége valósult meg most zenei tekintetben, a cél a lelkek Istenhez emelése, kinek-kinek a maga eszközével. A hívők énekkel, a kántor orgonajátékával, és az énekek vezetésével, a professzionális zenészek pedig komplexebb egyházzenei művekkel gazdagítják a liturgiát.

Címkék:
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »